Hytbe

Shkencore
Urtėsi

Ėndėrrat

Ligjėrata

Ilahi

Faqja juaj

Faqja kryesore

Kuran

Hadith
Akide

Fikh

Tefsir

Tema

Pyetje

www.albislam.com

www.fjalaebukur.com

www.ankebut.com

www.krenaria.com

www.dritaebesimit.com

www.audionur.com

Namazi im, shpėtimi im

Magjistarėt mund t’i bėjnė dėm dikujt vetėm me lejen e Allahut tė Lartėsuar

Falėnderimi i takon Allahut qė dėrgoi Pejgamberėt dhe ia mėsoi njerėzimit rrugėn e shpėtimit, rrugėn e xhenetit, e po ashtu ua tėrhoqi atyre vėrejtjen nga rruga e devijuar qė shpie nė humnerė e nė ferr. Po ritregoj mė poshtė njė ngjarje shumė interesante, qė e transmeton thirrėsi i njohur islam Abul Muhsin Ahmed. Ja si na e tregon ai kėtė ngjarje.

”Isha nė njė vizitė nė Dubai, njė vend arab gjatė muajt tė Ramazanit. Aty pata rastin qė tė takohem me njėrin nga sahirėt (magjistarėt) mė tė mėdhenj tė atij vendi. Gjatė bisedės sime i thashė: “Unė di vetėm njė gjė, qė ju jeni tė dobėt dhe nuk keni mundėsi qė tė bėni tėrė atė qė doni, por vetėm atė qė e bėni me lejen e Allahut tė Lartėsuar. Se pėr kėtė Allahu thotė nė Kuran: “Por pa lejen e Allahut me atė askujt nuk mund t'i bėnin dėm.” (El Bekare: 102)
“Po, mė tha- unė kam rast konkret qė vėrteton kėtė qė thua. Kur isha njė ditė nė njė shfaqje tė madhe mashtruese para qindra njerėzve, nė bashkėpunim me shejtanėt shtiresha se po fusja thikat nė trupin tim. Nė ato ēaste hyri njė djalosh dhe u ul pranė meje. E aji djaloshi i ngjante Muhamedit salallahu alejhi ue selem nė veshjen e tij, nė moralin e tij e nė pasimin e Muhamedit salallahu alejhi ue selem nė tėrėsi, derisa edhe me misvak (si lloj brushe, tė cilėn Muhamedi salallahu alejhi ue selam e ka pėrdorur pėr pastrimin e dhėmbėve), duke i pastruar dhėmbėt dhe e tėrhoqi misvakun nga goja e tij dhe filloi tė kėndonte ajetul Kursinė (Allahu la ilahe ila huve el Hajul Kajum... deri nė fund), i cili gjendet nė suren Bekare: 255. Nisi tė kėndonte ajetin mė tė madh nė Kuran e mė verbuesin pėr shejtanėt. E unė nė ato ēaste isha nė kulmin e lumturisė se si pata mundėsi qė t’i mashtroja atė masė aq tė madhe njerėzish. Kur papritur shejtanėt ikėn e mė lanė tė vetmuar e unė fillova qė t’i fusja thikat, por kėsaj here realisht nė trupin tim si pasojė e mungesės sė shejtanėve. Si pasojė e atyre plagėve tė rėnda mbeta i shtrirė nė spital tre muaj e kisha shumė dhembje dhe bėra shumė operacione qė tė shpėtoja. Tė nesėrmen, posa u zgjova nga narkoza e operacionit, menjėherė mė erdhėn shejtanėt dhe fillova t’i qortoja e t’u them se si mund tė ndodhė kjo e si mė lini tė vetmuar, a nuk shihni si jam goditur? Mė thanė: “Vallahi, sikur tė kishe parė ti atė se ēfarė kemi parė ne kur ai djaloshi kėndoi Ajetul Kursinė, do tė kishe ikur jo vetėm nga skena, po edhe nga qyteti nė tėrėsi.” Siē thotė Allahu nė Kuran: “E kur e pėrmend ti nė Kuran Zotin tėnd, vetėm Atė, ata ikin mbrapa dhe largohen.” (El Isra: 46) Por mjerisht kush ėshtė ai qė kėndon Kuranin ashtu me bindje e me iman si ai djalosh? E filluam qė tė planifikojmė se si tė marrim hak ndaj atij djaloshi e unė u thashė se nuk dua mė asnjė shėrbim nga ju, as qė t’i bėni magji atij apo kėtij, por vetėm qė tė merrni hak ndaj djaloshit. Filluan tė mė premtojnė shejtanėt se do tė marrin hak ndaj tij. Disa mė thoshin se kemi pėr t’ia mbyllur venat nė zemėr e tė tjerėt mė thoshin se do t’ia shpėrthejnė trutė nė kokė, kurse tė tjerėt mė thoshin se do t’ia nxjerrim sytė para prindėrve tė tij. Por tė gjitha pėrpjekjet e tyre shkuan bosh. Ēdo ditė ktheheshin duke mė thėnė se s’kemi mundėsi qė t’i bėjmė asnjė tė keqe. Mė pas nisa t’i afrohem ēdo ditė shtėpisė sė atij djaloshi dhe arrita t’i marr njė petk, qė ta kem mė tė lehtė pėr t’i bėrė ndonjė tė ligė atij (se kjo ėshtė tradita e atyre qė bėjnė magji kur tė marrin ndonjė rrobė tė personit tė caktuar, e kanė shumė mė lehtė qė t’i bėjnė magji), por megjithatė prapė ata vinin pa asnjė sukses duke thėnė se nuk kemi mundėsi t’i bėjmė asgjė pėr tre vite me radhė. Siē thotė Allahu nė Kuran: “Se ti ndaj robėrve tė Mi (tė sinqertė) nuk ke kurrfarė force (as fizike as mendore).” (El Hixher: 42)

E pastaj thotė se dola nga spitali e tri vite me radhė i dėrgoja shejtanėt, por pa kurrfarė suksesi. Kur i pyetja se pse s’keni mundėsi t’i bėni atij keq, m’u pėrgjigjėn: “Atij nuk i kalon asnjė namaz nė xhami me xhemat.” Magjistari tregonte ngjarjen dhe sytė nisėn t’i rridhnin lot me vrull nga vuajtjet qė kishte pėrjetuar. Mė nė fund vallahi vetė magjistari me gjuhė tė tij mė tha: “Namazi ėshtė shpėtim”. E mua m’u kujtua menjėherė hadithi i Muhamedit salallahu alejhi ue selem. I thashė se kėtė e ka thėnė i dashuri ynė, Muhamedi salallahu alejhi ue selem qindra vite para teje, kur ka thėnė nė hadithin e tij tė shenjtė: “Kush fal namazin e sabahut me xhemat nė xhami, do tė jetė nėn mbrojtjen e Allahut e kujdes, ndokush mos tė afrohet me ndonjė tė keqe atij qė ėshtė nėn mbrojtjen e Allahut.” E unė e mora me plot bindjen fjalėn e tij: “Namazi ėshtė shpėtim.”

Mė la mbresa tė thella nė zemrėn time e si shkak i emėrtimit tė kėsaj ligjėrate me kėtė emėrtim “Namazi im, shpėtimi im” ishte biseda e kėtij dijetari me kėtė magjistar. E mė pastaj thotė ky dijetar se nė njė ligjėratė qė mbajti pas disa ditėsh i kishte ardhur dhe e kishte takuar ai djaloshi qė ishte pėrmendur nga magjistari mė herėt. E mė tha se para ca kohe, nė njė aksident komunikacioni, e kishte goditur njė rrjedhje gjaku nė tru dhe kishte mbetur nė spital njė kohė tė gjatė. Pasi tė gjithė mjekėt i humbėn shpresat te shėrimi im, i thanė nėnės sime se vetėm lutu Allahut qė tė ta dhurojė njė djalosh tjetėr, se pėr kėtė nuk ka shpresė se do tė shėrohet. E pasi tė gjithė i humbėn shpresat te shėrimi im, unė fillova qė me pėrkushtim tė fal namaz e t’i lutem Allahut Fuqiplotė me kėtė lutje tė mrekullueshme nga Kurani Famėlartė: “A ėshtė Ai qė i pėrgjigjet nevojtarit (tė mjerit) kur ai e thėrret, duke ia larguar tė keqen.” (Neml: 62) Dhe Allahu mė shėroi dhe tė gjithė mjekėt u mahnitėn. Lusim Allahun e Madhėruar qė tė na bėjė prej atyre qė namazin e tyre e falin me pėrkushtim e me frikėrespekt e qė namazet tona tė na i pranojė e tė i na i bėjė dritė pėr ne nė urė tė Siratit nė Ditėn e Kiametit. Amin!

Pėrktheu: Hevzi Kadriu
7.6.2009

www.klubikulturor.com