Hytbe

Shkencore
Urtėsi

Ėndėrrat

Ligjėrata

Ilahi

Faqja juaj

Faqja kryesore

Kuran

Hadith
Akide

Fikh

Tefsir

Tema

Pyetje

www.albislam.com

www.fjalaebukur.com

www.ankebut.com

www.krenaria.com

www.dritaebesimit.com

www.audionur.com

www.pertymoter.net

www.islamgjakova.net

Frika nga pėrfundimi i keq

Shkaqet e pėrfundimit tė keq janė tė shumta, disa prej tyre janė:

Imani i dobėt dhe tė zhyturit nė mėkate: Pėr kėto Pejgamberi alejhi selam ka thėnė: "Kush e vret veten e tij me thikė, me thikė do ta ēajė stomakun (barkun) e tij nė zjarrin e xhehenemit, nė tė cilin do tė mbetet pėrgjithmonė. Nėse e pi helmin dhe me kėtė e vret veten e tij, dalėngadalė do ta pijė atė nė zjarrin e xhehenemit, nė tė cilin do tė mbetet pėrgjithmonė. Kush hidhet nga kodra dhe me kėtė e vret veten e tij, do tė jetė i hedhur nė zjarrin e xhehenemit, nė tė cilin do tė mbetet pėrgjithmonė."
1

Nė kohėn e Pejgamberit alejhi selam kanė ndodhur disa ndodhi tė tilla. Rasti i ngjashėm ėshtė rasti i njė njeriu i cili kishte luftuar nė ushtrinė muslimane me njė trimėri tė paparė kundėr jobesimtarėve, por Pejgamberi alejhi selam pėr tė ka thėnė: "Ai ėshtė nga banorėt e xhehenemit." Njėri nga muslimanėt e ka pėrcjellė, duke dėshiruar tė shohė se ēfarė do tė ndodhė me tė. Nė fund ai plagoset rėndė e pėr ta shpejtuar vdekjen, e ka vendosur shpatėn nė gjoks, ėshtė mbėshtetur nė tė dhe kėshtu ėshtė vrarė.
2

Ngjarje nė tė cilat njerėzit kanė pėrfundim tė keq janė tė shumta. Dijetarėt kanė pėrmendur disa prej tyre. Ibn Kajjimi nė librin e tij "Ed-Da' Ved-deva” f. 171 (Sėmundja dhe shėrimi) thekson se disave nė momentin e vdekjes u ėshtė thėnė: "Thoni: La ilahe il-lAllah (shehadetin)," e ata janė pėrgjigjur se nuk mund ta thonė

Njė tjetri i ėshtė thėnė qė tė thotė: "La ilahe il-lAllah", kurse ai ka filluar tė kėndojė njė kėngė.
Njė tregtari, tė cilin tregtia e ka larguar nga tė kujtuarit e Allahut, para vdekjes i ėshtė thėnė tė thotė "La ilahe il-lAllah", e ky ia ka nisur tė thotė: "Ky ėshtė material i mirė, ty tė pėrgjigjet, s'ėshtė aq shtrenjtė," kėto fjalė i ka pėrsėritur disa herė derisa ka vdekur."
Transmetohet se njėri nga ushtarėt e mbretit Nasir ka marrė plagė tė rėnda vdekjeprurėse. I biri ka tentuar qė babai i tij tė thoshte “La ilahe il-lAllah”, kurse ai pėrsėriste: "Nasiri ėshtė zotėria im, Nasiri ėshtė zotėria im," derisa i ka dalė shpirti.
Dikujt i ėshtė thėnė para vdekjes qė tė thotė “La ilahe il-lAllah”, e ai ka filluar tė thotė: "Pėrmirėsoni kėtė e atė shtėpi, nė kopshtin e kėtij e atij bėni kėtė e atė."
Njė mėsuesi nė prag tė vdekjes i kanė thėnė: “Thuaj “La ilahe il-lAllah,” e ai ka filluar tė thotė: "Dhjetė herė njėmbėdhjetė", derisa vdiq. Disa njerėzve u nxihet lėkura, ndėrsa koka u kthehet nė anėn e kundėr tė kiblės. Ibn Kajjim el-Xhevziu thotė: “Kam dėgjuar pėr disa, pėr tė cilėt kam pasur mendim tė mirė, se si nė momentin para vdekjes kanė thėnė: "Zoti im mė bėn padrejtėsi." Allahu ėshtė larg nga ajo se ēka kanė thėnė. E akuzojnė Allahun pėr padrejtėsi, ndėrkohė qė gjenden nė shtratin e vdekjes."

Pas kėsaj, Ibn Kajjimi shton: "Ende jam i brengosur dhe i shqetėsuar me pyetjen se me ēfarė tė pėrgatitem pėr kėtė ditė."

Subhanallah, sa e sa argumente shohin njerėzit nga pėrfundimi i keq! Por ajo qė ata nuk e shohin ėshtė edhe mė e madhe.

Muhamed Salih El Munexhid
Pėrktheu: Eroll Nesimi
23.11.2008

1 Muslimi, 109.
2
 Fet'h el-Bari.

www.klubikulturor.com